2022-02-08

Z legrácky do průseru

Všichni teď řeší Passerovu jízdu rychlostí přes 400 km po německé dálnici. Taky si kopnu. Co je to tedy sakra ta neomezená rychlost, když jej chce místní policie zavřít? Vždyť ten člověk si to chtěl jen vyzkoušet - na neomezené rychlosti a prázdné dálnici, a najednou že musí do basy? Kde to jsme?

Zaznělo už x definic, ale já mám svojí. 

Když jedu rychlosti 200 kmh a ostatní jedou 130 a někteří 100 (třeba kamiony), připadá mi, že míjím patníky. V dražším autě ani nemám pocit rychlé jízdy, ale to jak rychle se přibližuji k jiným autům, mi to ihned dává vědět. Rozdíl mezi mnou a jinými je 100 kmh a je to hukot. S vypětím všech smyslů a sil jsem schopen předvídat a reagovat na nenadálé situace. Stroj to zvládá, čidla fungují, ale lidé jen omezeně. Proto už 200 nejezdím, a nebo jen výjimečně na úplně prázdné dálnici, když nikoho nemíjím. 

Jaký to asi musí být hukot, když je ten rozdíl mezi pohybujícími se objekty 300 kmh? Může ještě vůbec někdo včas zareagovat na nějakou nenadálou situaci? Nemůže. Představte si, že se chystáte v rychlosti 130 kmh úplně obyčejně předjet, podíváte se do zrcátka, tam široko daleko nic, začnete tedy manévr a něco zezadu přiletí rychlosti o 300 kmh vyšší než vy. Pravděpodobnost, že v té rychlosti dojde k nehodě je obrovská. A že ta nehoda bude fatální, je jisté.

Nemusím být génius ani osvícený, abych na to přišel. Ať už je zákon jakýkoli, 400 kmh v provozu je opravdu moc. Na to je tu okruh, který si každý může zaplatit a svoje auto vyzkoušet. 400 kmh je rozhodně na vězení. Aspoň na chvíli, exemplárně, aby si to pan výtržník uvědomil. Zvíře za mříže. A pak jej zase pustit. Je cennější, když vydělává miliardy a platí daně. Bude skandální selhání systému, pokud jej aspoň na chvíli nezavřou. Ještě jinak: pokud bych věděl, že v Německu po dálnici může jet kdejaký kokotek 400 kmh, začnu se mu obloukem vyhýbat.

Jiná otázka k diskusi by byla, jaká je tedy ještě bezpečná rychlost v režimu bez omezení. A tady už ať články a lidé diskutují. Sám jsem čistě akademicky zvědav. Moje úvaha je, že ne nadarmo, mají skoro všechna německé auta omezovač na 250 kmh. Tam někde cítím tu mez. Do 300 už bych dával lísteček s výstrahou a posílal je na okruh. Nad 300 už bych to šoupal do vězení. Ale to je můj pocit. Němci budiž dostatečně kompetentní. 

Jiná debata je, jestli si přeji, aby v Německu rychlost omezili. A tady pozor: Je to jejich věc. Oni s tím mají své dobré zkušenosti, tak jim do toho nefušujme. Řidiči tam běžné jedou 200 kmh, ale chovají se velmi ohleduplně. Pokud někdo pomalejší předjíždí, je normální, že ten rychle jedoucí přibrzdí, a pustí toho pomalého. Nebo že na ucpané dálnici si nikdo rychlost 200 kmh na ostatních nevynucuje.

Žádné komentáře: