2024-01-10

Důvod k oslavám

Že při střelbě na Filozofické fakultě Lidovec Jurečka dál slavil, nechci rozebírat z morálního hlediska. Na to ať si každý udělá svůj názor. Dodám, že v mojí firmě se večer toho dne také slavilo, a co vím, nejen tam, takže hoďte si kamenem a pozor na ukvapené odsudky. Z jiného úhlu pohledu: Dokonce myslím, že ministr zemědělství nemá k takové situaci moc co dodat, a tedy ať slaví. Jde spíš obecně o to, že pan Jurečka je veřejný činitel, a tam se bere jiný metr, a voliči mu vystaví účet.

Nejspíš teď svoje korýtko ustojí. Jenže jaký to může mít vývoj na další vnímání vlády a strany jako takové? Jurečka nabídl složit všechny funkce, což je velkoryse gesto, nicméně i tak už ho plno lidí bude vnímat jako klasického bafuňáře, kterým on asi i trochu je. A to bude dále utvářet nálepku pro celou vládu, která to má i tak už hodně nahnuté. 

Dopad tato "klukovina", jak ji profesor Fialka nazval, může mít v dalších volbách. Povede to k neúspěchu vládních stran, a k volání po nových neposkvrněných sílách, kamžto se jako vždy pasuje ANO a různé další "životně-realistické" strany na jedno použití. Zároveň se může změnit vedení KDU, a strana se také může posunout někam, kde ji nechceme. A protože Lidovci jdou s každým, kdo staví vládu, mohou být hybatelem nějaké pro stávající koalici velmi nepříjemné změny.

K tomu vede tahle "klukovina", nebo chcete-li, bafuňářství, tedy neochota práce s vlastním mediálním obrazem, a ignorance hlasu lidu - k zvolení populistů.

Žádné komentáře: