2006-02-14

Muslimové a Evropa

Reakce muslimů na karikatury Mohameda je zcela typicky středověká a hysterická. To však neznamená, že není třeba ji brát vážně nebo ignorovat jako fakt. Pokud dánské noviny obrázky otiskly, musely s ní zákonitě počítat. Je však chyba, aby se stát (nebo státy) jako celek omlouvaly, protože v demokracii nespadá pod jejich odpovědnost, co kdo kde otiskne. Pokud se to muslimům celého světa nelíbí, Dánsko i EU jim poskytuje dostatečný rámec pro vlastní obranu. Mohou podat žalobu u dánského soudu a podobně jako Dášeňka a václavka třeba něco vysoudit.


Proto mne na celé věci více straší spíše reakce západního demokratického světa. Jistě: západní svět je postaven na náboženství peněz, které se ocitá v nesnázích, přestane-li jej část kupujících uznávat. Muslimové nás ale nesnáší nikoli pro ono náboženství peněz (je také jejich druhým náboženstvím), ale mj. pro naší nestálost názorů a víry. Omluva nepatřičných osob toto jenom potvrzuje. Jejich nepřítelem budeme tak jako tak (to už je FAKT), dokud příliš horké hlavy nevychladnou, bylo by pak ale na místě být alespoň tím nepřítelem, před kterým je třeba mít respekt a o němž víme, že se neshrbí. To že jako Evropané ukážeme náš hněv, ztráty dánským obchodníkům sice neuhradí, ale alespoň to bude jasný signál, že příště už si nemohou dovolit o trochu víc. Nerad bych, aby se mé děti za pár let učily povinně ve škole Korán. Nerad bych další Hitlery, kteří se balí do chudoby a náboženské ušlechtilosti. Hrdý člověk totiž nikdy NEsmí uznat větu typu (a ani to, co říká mezi řádky): "To, že my věříme v boha, vy nikdy nepochopíte."


Omlouvám se, že v poslední době příliš nebloguji. Jsem v tak špatném duševním rozpoložení (ač tím nemíním depresi - ta nemívá zřetelné důvody), že nemám chuť rozdávat jakákoli moudra. Napravím to ale.

Žádné komentáře: