2008-10-28

Co že LB na volby?

Volby 2008. Rána z milosti pro Mirka Topolánka, který trochu ztratil nervy, a který by si možná měl přiznat, že za politické konstelace panující poslední půlrok nebude nikterak lehké splnit na začátku položenou podmínku: Jsme vládní paskvil proto, abychom najeli reformy a pokud se to nepovede, směřovali k předčasným volbám, kde se znovu rozhodí karty tak, abychom v příštím období najeli reformy a nebo byli umlčeni. Začínal jsem mít pocit, že Topolánek na své vládě lpí, i přestože svůj program neplní...


Bohužel je tenhle políček víc prohra, než výhra.

  • Znamená, že Paroubek, nejodpornější bezskrupulózní monstrum, jaké kdy ČSSD vyplodila, nepůjde od válu tak, aby na jeho místo nastoupil jiný socialista, který sice nebude o nic lepší, ale kterého se už nebude potřeba tolik bát.
  • Znamená, že šanci dostane Bém, malý křikloun, který rozhodně nebude lepší než Topolánek. Jednak mu praskají nervy a chová se pak občas iracionálně, jednak nám dlouho starostoval na Praze 6, kde nebyl schopen pohnout žádný z jasně vymezených problémů - to musel udělat až nástupce Chalupa. Bém je dobrá mediální figurka, nikoli "pán české pravice".
  • Od válu nebude muset jít Topolánek,  jakožto odpovědná osoba, ani celá řada nul, které z mocenských důvodů ve vládě "umístil", ale schopný muž, kterým je ministr zdravotnictví Julínek. To v mých očích rozhodně pokračování vlády na legitimitě nepřidává.
  • V Praze budeme platit 30kč poplatky (ok, proč ne), a zároveň ještě "chudákům" zvenku daněmi financovat jejich poplatky tak, aby po příchodu z pole mohli vypít ještě více piva (zde mi promiňte jistou nepatřičnou "xenofobii" - jedná se o nadsázku).

Zdá se, že karty jsou rozdány jasně. Ne 30kč poplatkům jakožto symbolu reforem a za situace, kdy vláda není a nejspíše ani nebude schopná protlačit žádné další reformy, rovná se jít od válu, bohužel, a přenechat místo ropušákovi Paroubkovi, který nám všem zatopí. Je ale šance, že v přespříštím období by pravice mohla dostat jasnější mandát.


Jediným otazníkem tak zůstává předsednictví v EU. Česká ekonomika je známá svou nadpřirozenou schopností létat hladce na mocenský autopilot - je ovšem otázka, jestli je možné napojit na tento způsob řízení také EU. Osobně mi to nevadí, ale v očích spolunárodů to bude "jistá ostuda".

Žádné komentáře: