2008-10-08

Dvě ekonomiky

Milan Zelený v Euru ze září 2008 (Nastává očista) zajímavě radikálně nahlíží podstatu současné finanční krize v USA. Co mne na jeho článku nejvíce zaujalo, je kulantní vyřčení myšlenky, která mne už dlouho hlodá: že existují vlastně dvě ekonomiky - ta reálná, k životu potřebná, a pak ta druhá, velká herna. Cituji:


Existují tedy dvě ekonomiky. První, reálná ekonomika produktů a služeb, kde na trhu probíhají transakce se zbožím proti platbám za ně. A druhá, virtuální neboli symbolická ekonomika peněz a finančních nástrojů, v níž se sází na budoucí pohyb cen a která riskuje s penězi druhých lidí. Existují také dva druhy finančních transakcí, investic a rozhodnutí. První se týká financování a kapitalizace reálných produktů a služeb, druhý představuje čistou spekulaci (někdy také sázky, hry, „risk management“ a obchodování s papírovými hodnotami).


Symbolická, virtuální ekonomika se stala významně nezávislou a odpoutala se od reálné. Není to zcela symetrické: zatímco finanční ekonomika si vystačí se svými spekulacemi, reálná ekonomika je negativně ovlivněna ztrátou hodnotných úvěrů. Dnes lze spekulovat s ropou, vepřovými boky, hypotékami nebo zlatem, aniž byste se o tyto produkty reálně zajímali a měli vliv na jejich pohyby nebo převody. Pro globální spekulanty je skutečná povaha těchto komodit nebo produktů většinou nepodstatná.


Tím nemíním říct, že bych osobně systém chtěl radikálně měnit. Ale izolovaná podstata je přecejen šokující. Nemyslíte?

Žádné komentáře: