2011-09-18

Kabriolet nebo minibus?

Tak jsem si říkal, že člověk pořád tak řeší, jaké si koupit auto. Má to být relativně novější bavorák na leasing, cosi jako starší jetá Octavia kombi za hotové nebo pěkně spořádaně nějaké ne příliš praktické zcela nové auto typu Citroen C2, Ford Fiesta atd. odpovídající mému postavení a možnostem?

Pak jsem si ale říkal, že tolik kilometrů nenajedu a že jako prostředek pro dopravu z bodu A do bodu B je 15 let stará Astra pořád velmi dobrá. Auto bych si tedy vlastně kupoval spíše pro ukojení svého ega (abych ukázal, že mám něco, "na co mám") nebo čistě pro radost ze života a nebo abych  získal úplně jiné možnosti. A světě div se, vykrystalizovaly mi 2 dost střelené možnosti.

Možnost A - kabriolet:

Kabriolet BMW nebo Mazda MX5 si vzhledem k poměru cena / možnosti využití v našich hanebných podnebných podmínkách nikdy nekoupím. Ale co takhle vzít svůj Opel Astra a koupit mu identického brášku se stahovací střechou? Stačí mít v kapse 25 tisíc + dalších 10 na opravy a je váš. Přes zimu ho necháte stát na chalupě v garáži, přes léto si ho užijete a na podzim za v podstatě stejnou cenu prodáte. Představte si těch milých letních roadtripů a cest na piknik se staženou střechou. Navíc pokud se vám to zhnusí všechny Astry kabrio na trhu mají narozdíl od mého současného vozu také klimatizaci - takže natáhnete střechu a pocení je konec.

Možnost B - VW van:

Co takhle si rozšířit možnosti a z auta si udělat nový životní styl? Vemte si třeba leasing na ojetý VW Carevelle/transporter, kam dostanete kamarády a lyže, pokud jedete na hory, kola bez rozkládání, pokud si chcete sjet na Křivoklátsko nebo do hor, kde můžete na podlaze přespat, pokud vyrazíte na road trip mezi losy do Švédska nebo někam, kde se to jedovatými štíry hemží a kde můžete pomoct kamarádovi přepravit pohovku, když to bude potřeba. Zároveň se však po silnicích pohybujete relativně bez omezení komfortu jako s obyčejným kombíkem a pokud budete mít náhodou 3 děti, může se hodit...

A upřímně, stále víc se těším na podzimní cestu do Jižních Čech, kde si převezmu provozně velmi unavený kabriolet značky Opel. Co na tom, že Opelem údajně jezdí jen pitomci. Do rychlosti 90km/h je to stejně jedno a jinak o víkendech, kdy jsem v ČR stejně nejezdím... pořídím si k němu fialové sako, mrkváčové jeans a bílé tenisky a lá nineties!

Žádné komentáře: