2012-12-10

Další pozdravy z Ruska

Jeden další zajímavý případ z Ruska, který se v Čechách možná přehlíží je vražda právníka Sergeie Magnitskyho (případ zde). V Ruském mainstreamu je spíš cítit pohled z opačné strany - Magnitsky byl agentem zahraniční rozvracečské organiazce nebo přinejmenším "nikdo nemůže dokázat, že nebyl".

Samotná aféra Magnitski ale obecně moc prezentována není. Spíše je od jara velmi intenzivně tepán Magnitsky Bill - lidskoprávní protiopatření ze strany USA (pahýl zde a ruská odpověď zde). Není divu, že Rusku patřičně zvedá mandle - uvaluje omezení vstupu do země na osoby, které jsou podezřelé z lidskoprávních přečinů - osoby z pohledu USA doteď v Rusku neobvinitelné. Vytváří sice jenom jakýsi blacklist a na Rusko jako takové má mizivý dopad, ale to samo je ostuda.

Mainstreamová média Magnitsky Bill prezentují bez kontextu, většinou jako "prznitele dobrých vztahů mezi USA a Ruskem" nebo jako "návrat do studené války". Respektive - to jsou oficiální citáty ruské byrokracie, které média bohužel papouškují bez špetky kritiky. Nejedná se o propagandu - rozumný ruský čtenář si vždy může udělat vlastní stanovisko.

A možná je celá tahle aféra vůči Rusku nefér a opravdu si nezaslouží pozornost. Ale jaktože podobné zákony nepřijímá USA vůči Francii nebo Británii? Nebo je Rusko o tolik mocnější než třeba Čína, aby se vyplatilo s ním zacházet jako s exkluzivním nepřítelem a destabilizovat ho prioritně? Asi není, spíše možná na aféře Magnitsky opravdu něco je...

Žádné komentáře: