2012-12-11

Moskva inovativní a kreativní

Při hledání cool místa na vánoční večírek v Moskvě jsem narazil na čokoládovnu Rudý Říjen. Protože se jedná o místo veskrze sexy, rád bych na chvíli změnil rétoriku a představil pár momentek z Moskvy kreativní a inovativní.

Rudý Říjen je po perestrojce nevyužitá bývalá továrna na cukrovinky stojící na Ostrově naproti Chrámu Krista Spasitele. Dnes zde sídlí mnoho ateliérů, návrhářů, ale především se jedná o fancy místo plné cool barů a restaurací. Odkaz třeba zděst. Sídlí zde například Strelka (zde), institut médii, architektury a designu, kam nás ale do místního baru nechtěli objednat bez zálohy 3000 na osobu a bez rezervace pro minimálně 15 osob :-)

Když už se Rusové jednou rozhodnou, že něco udělají, neudělají to malé nebo tak akorát, udělají to "pořádné". Pořádné je například Skolkovo, technologicky inovativní business park u Moskvy. Včetně speciálního režimu pro zahraniční hosty. Popis zděst a stránka tady.

Poměrně mladou iniciativou je ArtKvartal, prostor pro lepší kreativní žití, který vzniká s mezinárodní účastí na brownfieldu uprostřed Moskvy - má koncentrovat designérské firmy, architekty, galerie a různé další tvůrčí a inovativní profese v prostoru, který je svým pojetím života lokálně nekonvenční. Život zde totiž má probíat na ulicích, jako jinde, a pro radost ze života (jako jinde). Zajímavé je, že pokud opravdu vznikne, vznikne "pořádne". Bude obrovský a město do něj nabuší například kilometry cyklostezek, což je v tomto městě lehce podivínské. Bude také omezeno, kdo se zde smí nebo nesmí usadit. Kritika tvrdí, že se jedná o fancy čtvrť pro bohaté, kteří ale stejně o iný lifestyle nestojí. Ale budiž, každý takový projekt je dobrý. Web zde.

Ještě dále zachází Neomoskva, která by jako město umělců a sportovců měla vyrůst na zelené louce a pomoci cizelovat novou ruskou identitu. Důvěryhodnou anglickou stránku jsem bohužel nenašel.

Další decentnjší huby jsou například Winzavod (zde) - centrum pro soudobé umění, Artplay (zde) - hub pro soudobý design, urbanismus a architekturu nebo například Flakon (hledej také Flacon) nebo Proekt. Zde se věsměs jedná o soukromé iniciativy vzniklé v bývalých tovránách.

Takže na viděnou v Moskvě?

Žádné komentáře: