2021-12-25

Lego jako investice? Ano ale...

Zaujal mne článek na Forbesu o Legu. Pokud některé sety koupíte a nerozbalíte, jejich cena roste až o 11% ročně. Je to dáno tím, že sety se obvykle vyrábějí cca. 2-4 roky, a některé specifické pak nemají nástupce - piráti z Karibiku, Star Wars atd. I běžné tuctové sety jako policejní stanice, pokud je nerozbalíte, získají na hodnotě cca. pětinásobek za 30 let.

Celá ta teorie má ale trhlinu. Protože lego je fyzické aktivum, jako třeba šperky nebo zlato, a krade se, pokud je nerozbalené, musíte pro něj mít bezpečný prostor. Aby se to vyplatilo jako investice, potřebujete hodně prostoru. Čímž je to opět investiční aktivita jen pro horních deset tisíc nebo pro blázny, protože kdo chce mít v obýváku plně police krabic Lega...

Na druhou stranu i já na tom ujíždím, ale konzumně, jako ta správná lůza. 

Vysledoval jsem, které sety se přestanou prodávat. Ty pak ve výprodeji koupím, s dětmi je párkrát postavíme, a jakmile jdou z prodeje, prodáme je second hand s drobnou přirážkou. Je to krásná "půjčovna", za kterou neplatíte, ale ona platí drobné vám. Samozřejmě děti mají ještě svoje moře Lega, které si nechávají. Toto je tatínkovo Lego.

Druhá věc jsou dárky pro děti. Zaměřím se většinou na 20-30 let staré Lego. Vybírám podle vintage katalogů, které jsou k dispozici on-line. Koupím ho levně s potrhaným návodem a chybějícími kostkami. V obchodě typu Hrabárna Lega najdu chybějící kostky a návod slepím a dotisknu, a rázem mám skvělou hračku, která v bazaru ihned zdvojnásobí cenu. Magická formulka je "některé kostky chybějí". Takto mám schované třeba lego vlaky, které čekají na svůj čas, a mezitím zdvojnásobily cenu.

I tady ale platí neúprosná logika vyřčená výše: Pouhé 4 nepoužívané krabice zabírají doma dost místa. 

Pro nás "chudé" prostě Lego není vhodné aktivum, ale spíše krásné hobby. I když slušně vynáší a není těžké ten výnos docílit, virtuální aktiva typu akcie nebo kryptoměny jsou paradoxně jednodušší investicí, protože nezabírají místo.

Žádné komentáře: