2005-10-20

Creative Mediasource - konkurenceschopný software?

Creative Mediasource je přehrávač a organizér multumedií a různých devices od Creative. Až do nynějška jsem vlastnil pouze verzi 1, protože mi instalátor vytrvale tvrdil, že na svém počítači nemám žádné Creative produkty a tudíž odmítá instalovat (chyba, mám dokonce 2 registrované produkty: zvukovou kartu a přehrávač). Letos v létě však firma spustila službu autoupdate a ta proběhla bez problémů, takže mám konečně verzi 3.


Příliš jsem od toho nečekal, a tak jsem byl zprvu překvapen. Design nikterak nápaditý, ale přecejen o něco civilizovanější než předtím. Přibyly však pouze některé funkce, které jinde (iTunes, WinAmp) implementovali již dávno. Ovládání zůstalo stejně dřevní a navíc má přehrávač některé docela zásadní mouchy, např. řazení písniček v uložených playlistech.


Rozeznávat nové formáty se Mediasource taky nenaučilo a ani se učit nehodlá, takže se můžete alespoň z celého srdce zasmát nad Wma lossless. Rovněž všudepřítomné playlisty m3u (ani jiné cizí playlisty) jsou přehrávači cizí. Přibyl i konvertor formátů, želbohu umí opět pouze mp3 (pouze tu původní), wma a wav. I když je přehrávač skinovatelný, skrývá se pod tímto pouze výměna vzhledů, kterou známe z dřívějška.


Protože Creative vsadilo na neflexibilní Windowsovskou strategii, zcela zřetelně ztrácí oproti konkurenci. Řešení, která se v nové verzi objevila jsou polovičatá a nebo přináší další problémy. A to není příliš přívětivé pro potenciální uživatele. Z hlediska Creative je to sázka na potápějící se kolos. Firma má přitom jako značka daleko větší potenciál (její zařízení jsou známa nejvyšší kvalitou), padnul však za oběť nechytrému spojenectví. Přístup k zákazníkovi je i přes přívětivější zevnějšek Microsoftu velmi podobný, v čemž je právě zakopán pes. Zatímco Microsoft dělá středně kvalitní mainstreamové produkty a takto také ke kupujícímu přistupuje, Creative, které naproti tomu nabízí premiové výrobky a tudíž by také měl dělat obdobný marketing (protože, co je drahé, to je drahé), kopíruje jeho strategii "když ten náš formát není dobrý, stejně ho budeme všude cpát a nebudeme nic měnit".


Jediný klad takového programu je tedy kvalitní zvukový výstup, který na své průměrné věži neocením a spolupráce se zvukovou kartou (např. dálkové ovládání). I tak ale bude uživatel nucen spíše sáhnout po lepších organizérech, které jsou zadarmo a padnou jak rukavička: třeba iTunes nebo WinAmp. Problém totiž není v programu, který něco neumí - dnešní doba požaduje spíše programy, které jsou ochotné se rozšiřovat a učit - často bez přímého zásahu tvůrce.


Stránky Hájek se utěšeně rozrůstají. Připadám si skoro jako opravdový designér webu.

Žádné komentáře: