2006-06-27

Americké rakety v ČR

Je několik důvodů, proč by americké rakety v ČR měly být. Přinesou pracovní místa a možná i příležitosti pro subdodavatele, nemluvě o oživení dané lokality, ale zároveň nekouří ani neprodukují jiné nečistoty, kromě všudypřítomných armádních vozidel, která se budou v okolí pohybovat.


Je jistá prestiž tuto "investici" na svém území mít. Navíc není potřeba na tato místa poskytovat američanům, spolufinancování, dotace ani daňové prázdniny, mariňáci se určitě nebudou chtít spoléhat na nějakého našeho šmudlu.


Tento podnik však nepřinese Česku jiné výraznější vazby s USA než čistě pragmatické - Německo mělo a má některé základny na svém území dlouho, přesto však svou politikou zámořské vazby příliš neposiluje. Jednoznačné ale je, že by to mohlo alespoň přispět ke zrušení víz, což je pro ČR krok znatelný a kýžený.


Nesmíme ale zapomenout na logiku transatlantické vazby samotné. USA jsou pro nás jistým garantem stability, protože, poteče-li nám do bot, budou to spíš první oni, kdo něco udělá, aniž by o tom musel nejdříve týdny jednat za velkými stoly. Navíc rakety primárně plní (z pohledu západního světa) pasivní ochrannou funkci. Budou použity, jestliže by mělo dojít k něčemu horšímu, než si umíme představit. Budou použity, jestliže dojde k ohrožení Evropy, nikoli pouze USA. To nepodceňujme.


Pravda rovněž je, že základna bude vábnička na teroristy, ale nesmíme zapomenout, že pokud budou při síle a chuti, budou útočit kdekoli v nenáviděném západním světě a stanovisko ústupků nikdy nikomu nepomohlo. Nějaký menší nebo větší útok nás zřejmě čeká i kdyby nebyly rakety, proto nebuďme zbabělci a nehledejme nesmysly proti.

5 komentářů:

Mike řekl(a)...

V zásadě souhlasím, ale nezapomínej, že Čechy nejsou západní svět-pro nikoho, ani teroristy.
Nemyslím, že by vojenská základna byla vábnička na teroristy. Vybírají si civilní cíle.;-) Proto jsou to koneckonců teroristé.

Anonymní řekl(a)...

"Mensim ci vetsim utokem" bude planovany a take preventivni uder ruskych raket, pro ktere od teto doby budete tercem. Gratuluji k pracovnim mistum. Snad stacite jeste si vydelat na lepsi hrob:)

Ladislav řekl(a)...

Takhle černobílé to ale bylo spíše dřív.

Anonymní řekl(a)...

kos - mo a po roce to můžeme zhodnotit - rakety zde asi nebudou, na průzkumných pracech lokality a na přeložkách vojenských kabelů se zúčastní jen a poze firmy se sídlem v Německu a o nějaké prestiži se už vůbec nemluví - takže - radar a rakety ve střední Evropě přinesou Evropě a zvláště nám jen samé problémy ...

Ladislav řekl(a)...

Je pravda, že po roce se situace změnila. Ale jak to tak vypadá, ještě se zřejmě změní - co se pracovních míst, umístění a podobných materiálních záležitostí týče.
Pak ale ještě pořád zbývá ona transatlantická vazba. Není žádná jiná velmoc, která by nám byla myšlenkově a systémově blízká a přitom byla akceschopná - to se ukázalo již několikrát v historii. Naposledy, když jsem americkou hozenou rukavici v podobě Marshallplanu odmítli (z různých pohnutek - nekritizuji), znamenalo to katastrofu, která z nás udělala pouhou "jednu ze zemí".
Proto bychom tentokrát měli pohnutky dobře zvážit a, pokud možno, v referendu vůbec nerozhodovat...