2008-03-04

Fňukání nad Leteňskou plání

Letenská pláň. Proč se v hlavách "těch chytřejších" usídlila myšlenka, že tam něco musí být? Svého času byla uznávána její důstojnost - Letenská pláň je místem odpočinku, kde lze uprostřed města pouštět draky, létat s modely letadélek, hrát fotbal, nohejbal, volejbal, procházet se s kočárkem, se psem, s dětmi a zaparkovat auto - a to vše pouze kousek od centra s malebným parkem a výhledem na Hrad a Petřín, z druhé strany hlídané majestátní Letnou a Molochovem. NE. Na Letenské plání prostě NĚCO musí být. To NĚCO nemůže stát v Karlíně na nábřeží, na Libeňském ostrově, v Holešovicích nebo u Lihovaru na Smíchově, kde není NIC. To NĚCO musí stát na místě, kde už stojí NĚCO JINÉHO, co občanům přináší nedefinovaný, nevyčíslitelný užitek s minimálními náklady na údržbu. Kvůli novostavbám se tam nejlépe bude muset výhledově zavést metro nebo jiná velkokapacitní doprava, i když ji Letná nikdy předtím nepotřebovala.


Nestačilo by prostě jenom zasázet na okraj ulice Milady Horákové stromy, obnovit chodník a zrušit tam kvůli hluku kočičí hlavy a nechat Letenské pláni její posvátný klid? Praha má dost atraktivních stavebních ploch. Ničit Pláň je pouze urbanistické megalomanství...


Stavět se má: 1. knihovna ne na Špejcharu, ale u ministerstva, 2. větší stadion 3. hotel pro sportovce, 4. navyšvat celou pláň o 1 metr a podtunelovávat Milady Horákové, 5. kvůli stadionu nová stanice vlaku, 6. a uvažuje se o využití plochy pro stavbu bytů.


Stávková pohotovost. Proč odboráři raději neprotestují za razantnější snížení daní (i vláda ODS by v tomto potřebovala připomenout své sliby)? Neprotestují, protože mají rádi dostávat peníze přerozdělené pěkně až do huby. Radši si nechají vytahat polovinu peněz státem z kapsy a nezaplatí za to 20 korun u lékaře. Mně osobně to přijde nevýhodné a pro ně to také je. Líné vši :)

Žádné komentáře: