2008-06-18

Lidi nemají rádi

Pokud jde o Actimel, je to každému jedno. Lidi ale nemají rádi nová řešení a nové obaly, pokud jde o tradičně komoušskou sféru jako třeba zdravotnictví. S takovým vyzněním je veden i článek HN o skoukromých "superkmarketových" klinikách. Skrze prsty.


Docela bych se vsadil, že ačkoli taková klinika bude fungovat ke spokojenosti všech, najdou se jeden, dva nebo tři příklady, že něco není zásadně v pořádku a bude tlak na to, svobodu podnikání takových subjektů zásadně omezit. A to i v případě, že fungují, generují zisk a v 99,99% případů vedou i ke spokojenosti pacientů. Samozřejmě, že se nebude postupovat v rámci existujících zákonů proti danému "prohřešku", ale udělá se za velkého křiku systémová změna zpět.


Samozřejmě jak moc jsou lidé nespokojení (z 99,99%?) s typickým současným přístupem nikdo řešit nebude. Ten je hájen atomovým krytem "zavedenosti". Takže si za 30 korun (vím, že 30 nestojí...) je lepší koupit každý den titěrný Actimel a zaplácnout ho Activií, brblat proti poplatkům u lékaře a zachovat nuzný status quo s vršícími se dluhy a nefunkčností celého systému jako brusinkou navrch. Mimochodem: 30kč je taky cena za pivo. A kolik TĚCH otcové třeba i velmi CHUDÝCH rodin týdně vypijí. Tak moc, že by se jistě dostalo na všechny poplataky i za jednoho nebo dva kojence...


Přitom si vzpomínám, jak jsem před měsícem s babičkou na oční v Bohnicích čekal 45 minut, než se objevila VELMI nepříjemná sestra a pak ji musel sílou argumentů přesvědčit, aby nás s akutním případem nevyhodila. Vím, že bych se asi mohl soudit. Vždycky, když něco nejde, jak má, se člověk může (třeba) soudit. Člověk si může pořád někde stěžovat a soudit se! :) Ale co to změní, když je systém nastaven tak, že si stejně vždycky musím v běžném styku připadat jako něco špinavého?

Žádné komentáře: