2013-02-03

A Kupka...!

...v Salmovském paláci na Hradčanech vůbec nebyl špatný. Ba naopak! Výstava byla velmi citlivě vystavěná, poskytujíce ilustraci autorových myšlenkových postupů při tvorbě. Co mne potěšilo byl také právě tak akorát dlouhý výklad k jednotlivým tvůrčím obdobím.

Cílem celé expozice František Kupka: Cesta k Amorfě je pak nastínit Kupkova jednotlivá vývojová stádia na cestě k abstrakci, která ho proslavila. A toho se myslím autoři ujali důstojně - palec nahoru. K tomu všemu se na Kupkovy obrazy velmi pěkně kouká - jsou harmonické a oku lahodí - zde nemluvě pouze o jeho schopnosti zachytit pouze barevným rozdílem každičkou důležitou křivku ženského těla :) Výstava trvá do začátku března, takže ještě máte čas. Stránka zde.

Čeho si kromě výstavy samotné také nešlo nevšimnout, je velmi vkusně a citlivě zrekonstruovaná dvorana budovy Salmovského paláce, a dále pak také celé vnitřní prostory. Opět smekám.

Celá věc měla pouze jeden velký háček - obrovská Kupkova plátna byla v nevelkých místnostech doslova "natláskaná" na sebe. Problém byl nejen v jejich celkové koncentraci na metr čtvereční plochy vs. relativně velký počet návštěvníků, ale obecně malá šířka některých místností, která nedovolila vhodný odstup od větších obrazů. Tady by se Národní galerie ještě mohla polepšit.

Žádné komentáře: