2013-02-11

Vracení poplatku za vedení úvěrového účtu

Nejposlednějším módním výkřikem se stalo podávat hromadné žaloby na banky za účtování poplatku za vedení úvěrového účtu.

Osobně tuto iniciativu příliš nepodporuji z několika důvodů:

  1. Banka vám peníze sice vrátí a krátkodobě na tom tratí, zatímco vy získáte. Dlouhodobě si ale banka naúčtuje marži jinde, jiným klientům nebo vám, až budete refinancovat, kupovat novou nemovitost nebo prostě za vedení účtu

  2. Přijde mi nefér: Jednou jste se s bankou jasně dohodli a podepsali smlouvu, kde byl poplatek jasně vymezen. Je také viditelný ve všech podmínkách. Mohli jste se o něj hádat před podepsáním, leckomu banka poplatek odpustí. Zpochybňovat ale smlouvu, kterou jste podepsali a na které není nic v zásadě špatného?

  3. Kdo z toho profituje zcela jistě, jsou právnické kanceláře, které subjekty zastupují, a které jsou hlavními motivátory celé akce.


Celá akce má pouze ovšem jedno pozitivum: cena úvěru bude do budoucna jednosložková, tj. průhlednejší. Stále ještě to ale neznamená 100% průhlednost. Dokážete si na základě úrokové sazby, kterou vám banka dává, spočítat výši příští splátky? Já tedy ne...

Zauvažujte tedy, jestli to není zbytečná ztráta času. Stejně vám to vaše banka příště spočte a třeba to budu právě já, kdo jí poradí jak na vás (4. argument: živíte svými žalobami také celou armádu konzultantů!). Muhehehe... :)

Žádné komentáře: