2009-06-27

Imagine you are building a wall

Představ si, že stavíš stěnu. Položíš cihlu a máš právě jednu cihlu ze stěny. Zbývá ti položit všechny ostatní cihly a postavíš celou stěnu.


Teď si představ, že nejsi sám ty a stěna, kterou stavíš. Představ si, že kolem tvé stěny proudí život. Občas jde někdo kolem a přidá do tvě stěny cihlu. Jak kolem chodí přátelé a přidávají cihly, roste tvá stěna rychleji a tobě se to líbí. Položíš cihlu, ale tvá stěna vyroste víc, než o pouhou jedinou cihlu.


A teď si představ, že někteří tvoji kolemjdoucí svou cihlu občas vezmou zpět. Víš, že proto mají svoje důvody, a proto je respektuješ. Tvá stěna roste, ale ne tak rychle. Jsi však spokojen, protože položíš cihlu, ale stěna vyroste víc, než o pouhou cihlu.


Představ si, drahý příteli, že si zvykneš, že tvá stěna roste, a těšíš se převelice, jak doroste až v celý dům. Nejsou to však tvé cihly, jejichž položením roste. Tvou stěnu staví život kolem.


Představ si ještě, že pak přijde krize, a život, který proudí kolem začne brát více cihel, než jich položí. Pak je tvá stěna menší a menší, vidina domu se zmenšuje a ty jsi nucen slevit na pouhou stěnu. Je možné, že krize se ti bude vždy vyhýbat. Stejně tak je však možné, že přijde.


Představ si, že na konci krize zůstane několik cihel, které jsi položil, nejdražší příteli. Stojí tu před tebou pouhých několik cihel a tobě je do breku. Ale je to tvá stěna. Položíš cihlu a máš právě jednu další cihlu do stěny. A každá cihla, kterou položíš, se počítá. Nakonec před tebou roste TVOJE stěna, na kterou jsi na začátku málem zapomněl. Ba málem bys býval byl zapomněl také na to, jak se stěna vlastníma rukama staví. Tehdy si nech čas a dlouho vzpomínej.


Náhle si vzpomínáš na cihly, které jsi položil sám kdysi dávno. Víš, že víc nemůžeš žádat, ale za tu snahu navíc, co přijde, můžeš být šťastný a měl bys proto stále udržovat v povědomí zrnko vděku, měl bys vědět, že to není věčné, ne však nechat život stavět tvou stěnu. Věčný jsi jenom ty a to, co sám postavíš. Tvoje stěna je stavba z cihel, které položíš. Nezapomínej.


Nevím, proč mne to napadlo jako slovní skládačka v angličtině. Ctím však jazyk tohoto blogu a krom toho fakt, že anglicky bych to nenapsal bez chyb, omluvte proto některé krkolomné výrazy :-)

Žádné komentáře: