2010-01-15

Jsme CEE?

Kamarádka na Facebooku upozornila na jeden poměrně výstižný článek na téma "zavádějící pojem CEE".


Je pravda, že ta nálepka Střední a východní Evropa nám většinou poměrně škodí, i když na druhou stranu (můj osobní názor) investoři se nejspíše i nadále budou zajímat o již poměrně usedlou ČR, i protože má stále nálepku "dravé CEE", toho "regionu příležitostí", jakkoli už to většinou není pravda.


Základní skutečnost vyjádřená v článku zní, že bychom neměli dost různorodé CEE země házet do jednoho pytle, s čímž nelze než souhlasit. Navíc určitě nejsme horší ani méně pracovití lidé, než ti na západě a ve velkých ekonomických číslech jsme se ze sevření CEE téměř prakticky vymanili.


Něco zásadního východoevropského na nás však ulpívá a tady bych s článkem rád polemizoval. Je to bohužel naše chování, lidské i obchodní, co nás stále řadí mezi CEE země. Nemožnost spolehnout se na sebe a na druhé, chování běžného člověka s puncem krátkodobosti, bez jakýchkoli ohledů na budoucnost. Chybí tu jakási usedlost a vědomí toho, že co děláme, děláme dobře, vědomí hrdosti a z toho pramenící respekt k druhým. Pokud můžeme mít víc, většinou chceme víc, ale už nehledíme na to, jaké to bude mít dopady do budoucna a na koho.


Svým způsobem se jedná o úplnou maličkost. Žít se tu dá šťastně, pracovat se tu dá dobře. Ale přesto se určitě v následujících 10-20 letech ještě leccos lidsky zlepší, a pak teprve (alespoň pro mne) nebude důvod používat nálepku CEE.

Žádné komentáře: