2014-02-13

Za cajem, jahodami a kolonialni nostalgii na Cameron Highlands

Cameron Highlands, Brity objevena a osidlena vysocina s velmi stalym priznivym klimatem, znama cajovymi plantazemi a pestovanim zeleniny a jahod. Oblibene misto pro rekreaci.

Pro mne misto, kam jsem se tesil, a ktere me ocekavani naplnilo jen napul. Ale pekne poporade.

Cajove plantaze. Jestli existuje raj na zemi, bude vypadat jako plantaze Boh v Brinchangu a Ringletu. Kracite piniovou aleji, vedle vas se propada a zase zveda nekonecne zive zelene udoli plne radku, z druhe strany nad vami kopec pokryty dalsimi radky, kolem hory pokryte dzungli, fouka chladivy vetrik, mracky pluji po modre obloze a kolem klid.

Bohuzel jsem nenavstivil zadnou tovarnu (jedna "uz" mela zavreno a druha dalsi den mela necekany technicky problem. Presto je fajn popijet cajiky na terase mezi plantazemi. Misto fotek z tovarny tedy pridavam lehce stylizovane video.

Jahody. Jako doma. Dostanete tu z nich ale za pakatel vse mozne - cerstve, vonave, opravdove. Mnoho farem vam umozni natrhat si do kosiku, jinde maji i obcerstvovnu, kde serviruji jahodove pokrmy, napoje a prodavaji produkty. Videt velke skleniky s hydroponickymi jahodami tedy bylo zajimave, ale dat si k obedu jahodovy cheesecake, jogurt s medem a jahodami a shake z opravdu cerstvych jahod bylo jeste lepsi. K snidani jsem si pak koupil jahodovou marmeladu a k jidlu v indicke restauraci si davam jahodove lassi.

Snidane ve Smoke house. Zachovaly britsky hotel stoji u golfoveho hriste a jmenuje se "kourovy", protoze kazdy pokoj kdysi mel svuj komin. Muj nejdrazsi toast s jahodovou zavareninou v zivote byl pripaleny. K tomu mistni caj, samozrejme, pekne v krupavem brzkem ranu. Ale stalo to zato.

Architektura. Krom Smoke House, hlavni ulice v Tanah Rata a vil rozesetych po kopcich a kolem golfoveho hriste se charakter zcela zmenil. Vyrostly mamuti hotely s jakymisi naznaky hrazdeni (mistni charakteristicky prvek, ktery ale Britove pouzivali jen zridka). Misty je tu snaha o upravnost, ale pokulhava v boji s velkym byznysem, ktery estetiku zabiji. Misto horskeho strediska dalsi Da Lat a Sapa s durazem na masovost. Jen se tu za kolonialni dedictvi nestydi - to pridava urcity nadech nostalgie.

Lesy a klima. Diky vysce a mirnemu klimatu je tu dzungle podobnejsi evropskym lesum - mene divoka, s vetsim zastoupenim jehlicnanu. Nasinec ma trochu pocit navratu domu v babim lete.

Mossy Forrest (mechovy les) je pak specificke misto na hrebeni nad Brinchangem, kde se neustale drzi mlha a vysoka vlhkost. Vznikl zde tak pohadkovy les plny bizarne pokroucenych korenu ve vzduchu a vse je porostle zelenouckym mechem.

Treking. Je tu znacenych nekolik kilometru cest. Kilometricky by je slo projit za den a pul. Jenze vedou frontalne proti kopcum a po spletencich obrovskych korenu. Takze jdete jak na detske prolejzacce nebo po obrich schodech - co kilometr, to hodina. Je to pomale, unavne a musite stale davat pozor, kam slapete.

I tak je to ale labuti pisen: Vetsina cest je nepouzitelna - bud kvuli zastavbe (pri terennich upravach cesta zmizela), kvuli loupezivym prepadenim, neni tam co videt nebo proste prestanou byt pruchozi. Mozna pravda, mozna ne. Nejaky duvod se najde, protoze jinak si pruvodce v balicku nekoupite.

Mapa neni nic moc, znaceni napul - ale na zaklade detailnich rucne kreslenych map z Father's guesthouse (scany na vyzadani poskytnu) se chodit da. Navic na Gunung Brinchang a G. Irau vylezete i bez nich podle znaceni.

Prave cestu na nejvyssi horu Gunung Irau, kamzto se slo mechovym lesem z pohadky, muzu doporucit. Hodne narocna a zajimava.

Rafflesia. Nejvetsi kvetina na svete je schovana v bambusovem lese hodinu autem vzdalenem od Tanah Rata a stoji za videni a to i prestoze se na ni musi s pruvodcem. Meri az metr v prumeru a vyrusta na lianach (jeji semena se siri obehem liany), ktere diky sve delce v radu desitek metru roznaseji kvetinu po lese. Casto jsou videt na zemi - liany se plazi pod povrchem.

Stare Land Rovery. Highlands jsou udajne mistem, kde je jedna z nejvetsich koncentraci techto off roadu ze stare skoly. Videt jsou bizarne nalozene i oblozene. Novejsi i v poslednim stadiu rozkladu - ale jezdi. A je to opravdu krasny zazitek sedet uvnitr. Minimalismus, auto oholene na kost, projede ale vsude (videl jsem jeden splhat 45 stupnu sklon) a na silnici se skripenim gum projizdi horske silnicky tak, ze sotva staci o mnoho vetsim pick-upum Toyota.

Cesi. Nikde jinde krom Highlands a Taman Negara jsem je nepotkal. My proste milujeme prirodu a mesta nemusime.

A... kanadsti o dve generace starsi cestovatele - stravil jsem s nimi mnoho milych chvil.

Milym zpestrenim jsou stylove pekarny a kavarny takze si i pochutnate, pokud chcete v podvecer prijemne vytuhnout.

A jeste doporuceni:

Pokud v Tanah Rata hledate restauraci, ktera nezavira, ma wifi a jeste za pakatel vari dobre, zkuste indickou Kumar restaurant.

K bydleni a socializovani mohu doporucit Father's guesthouse - jedna z budov z dob Britu s velmi pratelskym personalem, sirokou nabidkou sluzeb a dobrou atmosferou. Misto, kam se vecer radi vracite.

Nocni trh v Brinchangu je trochu "o nicem" - muzete ho klidne propasnout.

Dobre si overte otviraci doby cajoven a plantazi, zaviraji uz kolem 16:30 az 17:30.

Autobusove jizdenky kupujte primo na autobusaku - jsou tam levnejsi.

Autobus "Regal" je mistni mhd - stavi na mavnuti.

Z vodopadu stoji za to Robinson waterfalls, jen voda byla na koupani moc kalna.

A celkove? Cameron Highlands se profiluji spise jako misto na rodinnou dovolenou. Tak pusobi atrakce a sportovni vyziti je az druhotne. S atmosferou horskeho strediska je to na stiru. Bezohledne staveni mamutich hotelu brzy zcela donici kolorit mista.

Žádné komentáře: