2014-02-22

Turistou v Malajsii

Byt turistou v Malajsii je radost. Udeluje vstup na 90 dnu zadarmo a urcite je tu aspon na mesic co uzivat. Zeme se sestava z ostrovni casti (Borneo) a poloostrova. Osobne jsem videl pouze poloostrov, takze vsechny postrehy smeruji k nemu a jiste mam duvod se priste vratit videt zbytek.

Malajsie neni ta Asie, kam jedete za divocinou. Divocina tu je - staci se vydat do nektereho z pralesu. Ale spise se vam stane, ze dostanete snesitelne kvalitni mapu a budou tam znacene stezky.

Malajsie je totiz vyspela. Nemam pocit velkych rozdilu proti Cecham.

Lide jsou navic proti nam prirozene pohostinni, na ulici vam sami nezistne nabidnou pomoc, doporuci svou oblibenou restauraci. Kdyz nevedi odpoved, reknou proste, ze nevi, nez aby vas poslali s usmevem do pekel. Ve mestech a kolem turismu umi kazdy docela dobre anglicky. Malokdy tedy pouzijete "rukamanohama".

Lide vas tu obecne neberou jako roztomile bile zviratko, ze ktereho vsude kapou bankovky. Naopak - pozivate plny respekt.

Pokud vite, kam a jak chcete, nenuti vam turisticke balicky, ale spise poradi, odkud jezdi nejlevnejsi autobus a daji par rad na cestu. Nektere hotely a cestovky pak prodavaji jizdenky na autobusy bez prirazky (v Asii nevidane). A casto recepcni stravi pulhodinu tim, ze vam naplanuje vylet po okoli.

Malajsie si ale uchovava asijskou tvar - at uz v barvach lidskych tvari ruznych etnik, v kulinarske oblasti, architekture, podnebi a jinemu pristupu k odpadum a cistote.

Diky vsem etnikum vznikla hodne unikatni kuchyne. Do mistniho jidla jsem se zamiloval a budu jen tezko odvykat. Vedle toho tu vsude jsou mistnimi oblibene fast foody doslova na kazdem rohu. Pro srovnani si predstavte, ze by KFC a Starbucks byly treba v Telci. Myslim ale, ze jsem fast food za cely svuj pobyt nenavstivil - pominu-li WC v KFC.

Da se tedy rict, ze Malajsie je zemi dvou tvari - vyspely dravec a mile usmudlana Asiatka v jednom.

V Malajsii dominuje Islam, konzervativnejsi jsou ale jen vesnice na vychode, kde jsem v monzunovem obdobi nebyl. Na zapade a ve stredu poloostrova je Islam uvolneny, zeny satkem zahaluji pouze vlasy, jinak chodi bezne, byt decentne oblecene. Cinanky jsou pak celkove uvolnenejsi. A tak si tu ani zapadni zena nemusi pripadat spatne.

Do Malajsie se nejezdi popijet alkohol. Muslimska zeme mu neholduje, a proto je velmi drahy, nekde i nedostupny.

Malajsie je obecne zemi mnoha kultur a nabozenstvi, ktera vedle sebe poklidne pusobi. Mistni tvrdi, ze existuji pnuti, ale zaroven i cosi jako malajska identita.

Zeme se rozklada z casti v tropickem podnebi, kde je stale horko, k tomu stridave sucho a dest, na severu poloostrova se pak stridaji monzunove obdobi a obdobi sucha.

Pevninska Malajsie ma pekne silnice,dalnice a levne, solidni autobusy s on-line rezervacnim systemem. Zeleznice je zrekonstruovana a na urovni, zatim ale neexperimentuje s rychlovlaky jako Japonsko nebo Cina.

Kazde druhe auto je tu Proton - znacka, kterou jsem tu videl poprve. Jakasi mistni Dacia, ale na urovni. Skoro se divim, ze v Evrope zustava neobjevena. Nakladaky jsou prevazne Ud, Hino a Fuso - znacky zvucnych jmen, ktera by se prodavala sama.

Plati se Ringgitem, ktery vynasobite sesti a dostanete koruny. Krom Singapuru tu bylo zatim nejdraz, stale vsak levneji nez v Evrope. Bankomaty na kazdem rohu, vyber, pokud vim, bez poplatku (poplatek ceske banky samozrejme zustava). Placeni kartou je mene obvykle nez v Cechach (mozna i nez ve Vietnamu), ale tam, kde k nemu doslo, si neuctovali procenta navic jako zatim jinde v Asii.

O cenach se da trochu smlouvat, ale pouze na trhu, v turistickych obchodech apod. Prodejci jizdenek, hotely apod. to neumoznuji. Zajimavym vedlejsim produktem pohostinnosti je, ze kdyz v hotelu reknete, ze vam nesedi cena, zpravidla vas poslou k levnejsi konkurenci nebo i pomohou obtelefonovat obsazenost.

Asie se projevuje take v nakladani s prirodou, pristupem k odpadum, odpadove vode a cistotou obecne. Nektere veci jsou z naseho pohledu nedotazene a v myslich mistnich proste nehraji roli a bude uz vzdycky tezke, aby jim v tom dobrovolnici z chudsi a mene rozvinute Evropy delali osvetu. Leda, ze by je NATO varovne bombardovalo, pokud neprijmou hygienicke normy EU :)

Malajsie je zatim jedinym statem, kde se neda fungovat s ceskymi elektrickymi kabely (jen nekolik malo hotelu ma kombinovane zasuvky). Doted meli vsichni jiny  system, ale temer VZDY kombinovane zasuvky, ktere umoznuji pripojit mistni i evropsky kabel. Proto jsem si trhal vlasy, ze jsem den pred prijezdem do Malajsie poslal svou univerzalni superredukci po navsteve zpet do Prahy, abych se s ni netahal. Redukci sice sezenete v 7/11 na kazdem rohu za pakatel - jen proste ne tak uzasne univerzalni a designed in Switzerland.

Zeme je pokryta mobilnim signalem tam, kde je osidleni. 3G je ve mestech. Muzete za pakatel koupit predplacenou SIM kartu, ktera ma 1,5 gb 3G pripojeni v cene (Digi) a pokud vypnete updaty a data zapinate jen, kdyz je treba, na pobyt vystaci. Promptne vam taky prenastavi jazyk operatora na anglictinu.

A co jsem nenavstivil? Vychodni pobrezi, nektere velmi pekne ostrovy (plaze pry stoji zato) a celou ostrovni Malajsii (Borneo). Takze na mistni ctyrtisicovku polezu snad az priste.

Memento nakonec: Malajsie je zaroven smutnym obrazkem toho, jak vypada dravy rust bez respektu k vlastnim korenum. Tropicke pralesy nahrazuji ve velkem plantaze (nejvetsi produkce palmoveho oleje a drive prirodniho kaucuku). Do jinak decentnich mest a ulic vrustaji bezohledne mrakodrapy. Utulne horske vesnicky a romanticke ostruvky jsou zastavovane mamutimi hotely - bez ohledu na charakter a prirozenou absorpcni schopnost dane oblasti (nechybi lidsky rozmer, ale respekt k mistu). Auta pribyvaji a zatim smi vsude. Rostoucimu obratu nejde naproti nakladani s odpady a pitnou vodou.

I pres to jsem byl Malajsii celkove mile prekvapen - je to zeme s charakterem, kam uz se nejedu podivat jen za "roztomilym cunincem" jako do zoo nebo za davno zaslou fascinujici historii, ale take na osobite pojeti sveta. Proto bych ji doporucil jako "Asii pro zacatecniky" - radeji nez obecne preferovane Thajsko.

Žádné komentáře: