2014-02-16

Ipoh Ipoooh!!!

Tohle vyvolavani jsem slysel na terminalu Amanjaya nekolikrat. A tak jsem se na doporuceni rozhodl jednoho dne vystoupit, Ipoh navstivit, i prestoze je to druha liga a pokracovat do KL rychlovlakem. Je to asi jako jezdit roky vlakem pres Pardubice, a pak konecne jednou vystoupit a prohlednout si je.

Co tu maji? Bile kolonialni palace. Kolonialni barevne ulicky s podloubimi, kde se ukryvaji UZASNE kavarnicky (Malajci kavarny proste UMI!). Vyborne jidlo. Stare nadrazi zvane Taj Mahal.

Jinak je Ipoh plne chatrajicich domu z kolonialni doby - podobne jako George Town. Jen to pusobi nejak tak min kompaktne. A myslel jsem, ze tu chybi street art. Ale nechybi - nasel jsem zapadlou ulicku, kde si kdosi vyhral.

Zustaneme-li u vychodnich Cech, Ipoh ma blizko i k Hradci - je tu totiz velmi zajimava moderna - domy v sirsim centru z 20. stoleti. Bohuzel jsem je videl jen z autobusu po ceste na jeskynni chramy.

Jeskynni chramy jsou cinsky kycovite stavby obestavene kolem jeskyni. Zajimava podivana. Hudba, vune, barvy, sosky, opice. Stavebne jinak pochazi z konce 19. stoleti. Ale jako celek stoji za videni. Dostat se na ne lze autobusem 66 za 20 minut ze stareho autobusoveho nadrazi (asi 500m na jih od vlakoveho).

Ma navsteva mesta byla okorenena extremne horkym pocasim a tim, ze jsem tahl batoh. I kdyby tomu tak nebylo, nebyla nedele a tudiz tu nechcipl pes, je Ipoh opravdu druha liga a den zde zcela staci.

A jeste k samotnemu novemu autobusovemu terminalu: Je to prestupni bod uprostred nakupniho parku na dalnici. Vystrkov. Uplne novy, futuristicky, cisty, neasijsky usporadany. Pani v satkach na pokladnach ale s neuveritelnou frekvenci pres sebe vyvolavaji mesto, ktere prodavaji. Myslite si, ze to je zvuk nejakeho vetrani nebo vrtacky...a pritom lze i bookovat on-line. To ale chce slyset na vlastni usi. S predstavou, ze to delaji kazdy den, pul zivota...

Vlak do KL byl pak prijemnym zazitkem. On-line booking a platba za listek. Ten ulozen v pdf jako eticket do mobilu. Zanovni klimatizovana souprava upaluje po zrekonstruovane uzkorozchodne (elektricke, dvoukolejne) trati vicemene konstantnim tempem 130 kmh pres nova cista nadrazi. Z Ipoh do KL za 2,5 hodiny. Cena ca. 210 czk.

Žádné komentáře: