2014-02-19

Sladka Melaka

Melaka, sladky zivot. Primorske mesto, kudy prosli sultanove, Portugalci, Holandane a Britove, si z kazde kultury vzalo kousek a predava vse uhledne zabalene. K tomu se pridavaji stanky, hospudky a kavarnicky servirujici jidlo a napoje.

Malicka Melaka ma tedy sveraznou architekturu, coz umocnuje jeste pekne moderne zrekonstruovane nabrezi ricky. At uz krestanske kosteliky, mesity nebo buddhisticke chramy, at uz holandske cervene domecky Stadthuys, stara portugalska brana, pevnost nebo prekrasna kolonialni architektura konce 19. stoleti vytvari dohromady kompaktni barvitou kulisu.

A jidlo - at uz indicke korenene pokrmy, cinska kuchyne, ryby, morske plody, caj, kava nebo cerstve ovoce - vseho je tu prehrsel. Mozna to jen nema takovou uroven a sarm jako v George Town.

A dale pak desitky kramku / minigalerii s cetkami az umenim a vsim mezi tim. A se starozitnostmi - ty jsou pro Melaku typicke.

Co vasemu zraku a sluchu neunikne, jsou mistni ryksove: jejich trikolky jsou nejkycovitejsi, co jsem zatim videl - hello kitty, barevne osvetleni a velke reproduktory. Sotva to jede a malokdy se ubranite smichu.

Tim pak ale trochu vycerpavame moznosti, co tady. Flakat se, pokukovat, ochutnavat, vyrazit mezi plantaze na kole, vyzkouset cajovy obrad, nakupovat.

Navic kramky, stanky a hospody neustale zaviraji a otviraji, takze jen tezko naplanujete, co kde ochutnate a uvidite. Je vice venkovska, lokalni a sousedska nez George Town - to je ale nakonec to, co byste tu meli hledat.

Party se nekona, alkohol je drahy jako v zapadni Evrope, mnoho baru ve starem meste neni. Musite se vydat mimo. Jsou tu plaze. Jsou tu minimuzea. Mesto se snazilo vytvorit ucelenou nabidku. Vsechno je to druha liga, ale snaha tu byla.

K tomu se pridava moderni Malajsie - zcela nove posh retromesto s hospodami a bary. Hotelove komplexy. Mrakodrap s malym monorailem.

A tak jsem se prepnul na poklidne tempo stare Melaky. Proc ne? V Rooftop Guesthouse, kde manzelka majitele kazdy den upekla nejaky mistni moucnik, jsem potkal plno milych lidi, se kterymi cas ubihal jeste prijemneji.

A doporuceni? Vyzkousejte Dim Sum k snidani, mistni Laksu, obecne fuzi malajske a cinske kuchyne "nyona" (zkuste Nancy's kitchen nebo hippsterskou laksu hned vedle). Zmrzlinu Cendol s vyhledem na reku. Jednu z 13 malajskych kav v Calanthe art cafe s dezertem, extremne dobre burgery v Baboon house. Satay Celup v Capitol Satay. Nedavejte si durian puff a chicken rice balls - oboji je precenovane. K snidani si kupte maslo na Melaka Sentral a v cinskych potravinach kokosovy dzem Kayah. Nebo plnene buchticky, ktere prodavaji v kramcich podel Jonker street. Cajovy obrad muzete vyzkouset v Zheng He Tea House. Nabizi take homestay v prijemne zarizenem historickem dome.

Nejezdete na Portugese settlement. Maji tam sice rybi restaurace a dablovo kari, ale atmosfera mista je otresna.

Pokud sem planujete jet, staci na Melaku 2 dny a 1 noc. Prijedte na vikend - je tu vic zivo a konaji se trhy. Vzdycky si ale odpocinete a nacerpate klid v krasnych barvitych kulisach.

Obecne: Docela jsem premyslel, co jezdime do takovych mest hledat. Kazde ceske okresni mesto ma hodnotnejsi architekturu a pamatky. Kazda provencalska vesnice ma osobitou romantickou atmosferu. Skoro vsude jinde je to vic Asie nez tady. Ta skutecna kazdodenni asijska kultura se nezije v Melace, George Town, Ipoh nebo na Cameron Highlands. Mozna je to ale prave urcita nostalgie nad vyvezenou a ukradenou evropskou kulturou. Co se s ni za ta leta stalo, jak prezila. Vyvolava to drazdive pocity. Vsechno evropske je tu vlastne hodne jine (cizi) a pritom je to tim hlavnim lakadlem, nebot dobre nudle vam uvari i ve vedlejsi malajske vesnici. Jezdime se hrde i zvidave divat na vlastni "ocas", ktery nam urizli a nechali si ho ve svem svete.

Žádné komentáře: